Algemeen

Werken aan integriteit in tijden van bezinning

We gaan door onze zwaarste periode buiten oorlogstijd, aldus premier Rutte enkele dagen geleden. We kunnen dit alleen maar met z’n allen doen. Volksgezondheid staat op één. Vanzelfsprekend zou ik willen zeggen. Het zou niet best zijn, om dat anders te zien. Hoewel enkele presidenten in Overzeese gebieden nog even anders beweerden, lijken zij nu ook tot inkeer gekomen. En de economische activiteiten? Ligt alles wat niet strikt noodzakelijk is stil? In Nederland niet. Als je over straat gaat is het echter zonneklaar dat nagenoeg iedereen goed meewerkt om zoveel mogelijk thuis te blijven. Tegelijkertijd is sprake van een, wat wel een ‘intelligente’ lockdown wordt genoemd. Met inachtneming van de RIVM richtlijnen, mag het werk dus wel doorgaan. Maar wel zoveel mogelijk thuiswerken, als het kan.

Hoe gaat dat bij een integriteitsbureau als BING? Trainingen en workshops zijn vanaf half maart uit de agenda’s verdwenen. Logisch, met grotere groepen bij elkaar komen mocht niet meer. Ook als er 30 of 50 deelnemers waren gepland (toen de norm nog maximaal 100 was), is vrij snel voor de veilige weg gekozen en zijn trainingen verplaatst naar later dit jaar. Blijft over: digitale trainingen. Jazeker, die zijn er ook op integriteitsvlak.

Onderzoekswerk gaat wel door. Ik had even de neiging ‘gewoon door’ te schrijven, maar wat wij nu meemaken is allesbehalve gewoon. In mijn onderzoekscarrière van inmiddels meer dan 30 jaar, kwamen telefonische interviews geregeld voor. Een videogesprek ook af en toe, maar bij uitzondering. De uitzondering is nu bijna regel geworden. Het vraagt even aanpassing, maar het went snel. Natuurlijk hebben face-to-face-interviews in een integriteitsonderzoek wel de voorkeur, maar het kan ook anders als de omstandigheden daarom vragen. Een lopend onderzoek waar ik momenteel aan werk, is feitelijk pas opgestart toen de eerste coronamaatregelen al waren genomen. De interviews hebben deels face-to-face, deels als videogesprek plaatsgevonden. Uitstel van een onderzoek kan immers om verschillende redenen ongewenst zijn. Platforms als Teams maken het voeren van interviews goed mogelijk. En ook met twee of drie bij elkaar komen is nog mogelijk, in een goede ruimte waar voldoende afstand wordt gehouden, geen handen worden geschud en frequent de handen worden gewassen.

Daar waar mogelijk werken we echter thuis. Voor onderzoek van achter het bureau is nu juist meer ruimte: zoals risicoanalyses (screenings), audits van integriteitsbeleid of enquêtes (integriteitsmeter, cultuurmeter). En gelukkig ook voor bezinning. Als het gewone leven bijna tot stilstand komt en evenementen en uitjes wegvallen, vallen we terug naar de kern van ons bestaan. Hoe verhouden we ons tot elkaar? Wie of wat missen we het meest? Waar worden we echt blij van? Het leert ons ‘het gewone’ van het leven weer meer te waarderen. Dat kan bij alle verdrietige zaken die de crisis teweegbrengt, weleens een hele waardevolle opbrengst zijn.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Geschreven door Peter Werkman
Directeur & partner

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Foto van Backoffice medewerker

Backoffice medewerker

Ter versterking van ons groeiende team, zoeken wij een enthousiaste, accurate en klantgerichte colle...

Verder lezen
Foto van Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Nieuwe regels rondom klokkenluiden Op 26 november 2019 is de nieuwe Europese richtlijn bescherming ...

Verder lezen
Foto van BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

Onafhankelijk onderzoeksbureau BING verwelkomt een nieuwe senior onderzoeker op het gebied van fraude en integriteit.

Verder lezen