Ongewenste omgangsvormen

Ongewenste omgangsvorm – Pesten

Kom in actie tegen pesten

Systematisch vervelend dan wel quasi grappig gedrag van een of meer mensen gericht tegen een ander, kan worden getypeerd als pesten. Pesten kan zich bijvoorbeeld uiten in vervelende en kleinerende opmerkingen en handelingen tegenover steeds dezelfde persoon, die op een gegeven moment niet (meer) in staat is zichzelf goed te verdedigen en daar last van ondervindt. Pesten kan zich ook uiten in het structureel negeren van iemand of het structureel roddelen over iemand. Roddelen is dan te typeren als het op een vervelende of negatieve manier praten over een ander (dit kan mondeling zijn, maar ook via e-mail, sms of chatten), waarbij de ander zelf niet aanwezig is.

 

De rol van BING

Pesten heeft een negatief effect op de werksfeer en het onderling vertrouwen, en het ondermijnt de werkmotivatie. Uw medewerkers moeten onbevangen en zonder angst naar hun werkplek kunnen gaan. Leidinggevenden kunnen pestgedrag signaleren en met degene die wordt gepest, een vertrouwelijk gesprek aangaan. Degene die pestgedrag vertoont, moet hierop worden aangesproken. Daarbij moet duidelijk worden aangegeven wat de gevolgen zijn bij voortzetting van de pesterijen. BING begeleidt het creëren van een open en betrouwbare werksfeer. Als de werksfeer is vertroebeld, kunnen wij onderzoek doen naar de oorzaak en gevolgen hiervan. Ook computer- en telefoononderzoek (cyberpesten) kunnen wij hierin meenemen.

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Foto van Anne van Kessel

Anne van Kessel

Graag stellen wij Anne van Kessel voor! “Mijn naam is Anne (Marie) van Kessel. Ik ben kortgeled...

Verder lezen
Foto van Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Nieuwe regels rondom klokkenluiden Op 26 november 2019 is de nieuwe Europese richtlijn bescherming ...

Verder lezen
Foto van Leidraad Goed bestuur

Leidraad Goed bestuur

Vijf concrete reflecties om integriteit & goed bestuur te verankeren in het DNA van de overheid. Lees hier meer over in dit artikel!

Verder lezen