Algemeen

Ontwikkeling integriteitsbeleid

Werken voor een integere organisatie, wie wil dat nou niet? Toch is het soms lastig om het gesprek hierover aan te gaan binnen de organisatie waarvoor je werkt. Vaak gebeurt dit pas als de integriteit al in het geding is geweest. Of juist omdat het op het lijstje staat van beleidspunten ‘waar we iets mee moeten’. Bij BING gaan we anders om met integriteit. Voor ons betekent het niet het creëren van een papieren werkelijkheid. Wij willen eraan bijdragen dat integriteit en de waarden die daarbij horen, onderdeel van een organisatiecultuur worden. Maar hoe werkt dat dan precies? Wel, dat kan op verschillende manieren:

  • Integriteit is in onze visie een werkwoord: het op orde houden van een heldere interne infrastructuur op integriteitsbeleid;
  • Bij die infrastructuur hoort het op orde hebben van zaken als een gedragscode, een meldingsprocedure en een klachtenregeling. Ook de aanwezigheid van goed opgeleide vertrouwenspersonen is belangrijk. Daarnaast kunnen metingen, audits of risicoanalyses het integriteitsbeleid ondersteunen.

Goed, dit klinkt misschien nog vrij procedureel en beleidsmatig. Integriteit heeft toch juist een zeer menselijk en praktisch element in zich waar je niet omheen kunt? Klopt, daarom moet er ook aandacht zijn voor:

  • Leidinggeven aan integriteit, integer handelen…dat is nogal wat. Om meer grip te krijgen op dit soort thema’s kunnen workshops, trainingen en spelvormen Altijd met de intentie om de deelnemers bewust te maken van hun morele kompas.
  • Een bewuste invulling van integriteit vraagt om een open organisatiecultuur, waar zowel leidinggevenden als medewerkers zich veilig voelen om de dialoog met elkaar aan te gaan. Dat ontstaat niet van de een op de andere dag. Het betekent een continu proces van leren. Workshops, trainingen en opleidingen werken hierin stimulerend en preventief.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar hoe je hiermee binnen je eigen organisatie aan de slag kunt? Je bent van harte welkom tijdens het Open Huis van BING tijdens de Week van de Integriteit (4 t/m 8 december). Hier kun je terecht met je vragen en nemen onze adviseurs je mee in de dingen die je kunt doen om jouw organisatie bewuster met integriteit om te laten gaan. We zien je graag!

Meer weten? Neem gerust contact op.

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Foto van Tijdelijke vervanging officemanager

Tijdelijke vervanging officemanager

Voor ons gezellige en groeiende team, zoeken wij een enthousiaste en accurate officemanager voor 24 ...

Verder lezen
Foto van Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Nieuwe regels rondom klokkenluiden Op 26 november 2019 is de nieuwe Europese richtlijn bescherming ...

Verder lezen
Foto van BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

Onafhankelijk onderzoeksbureau BING verwelkomt een nieuwe senior onderzoeker op het gebied van fraude en integriteit.

Verder lezen