Algemeen

Integriteit: een spelletje?

Dat ligt eraan, je kunt vals spelen, sluw spelen, ‘het’ spel spelen, oprecht spelen. Wat wil je? We gaan ervan uit dat je als organisatie naar een zo hoog mogelijke integriteit streeft. Je wilt het serieus aanpakken, maar tegelijkertijd wil je het thema laagdrempelig toegankelijk maken. Hoe doe je dat? Hoe verwerk je zo’n thema, dat tegelijkertijd alledaags als complex is?

We hoeven daarvoor geen ingewikkelde theorieën op te halen, kijken naar kinderen volstaat. Laat kleine kinderen iets beleven dat voor hen nieuw en complex is (hoef je niets voor te doen, gebeurt iedere dag vanzelf). Vraag ze daarna wat ze ervan vonden (vraag om bewustzijn en reflectie). Stilte, ingekeerde blik. Om meer te weten te komen kun je beter de volgende dag kijken naar hun spel. In hun spel zie je wat ze ervaren hebben en hoe ze dingen oplossen. Als je met een klein kind naar de supermarkt bent geweest spelen ze supermarktje, als je ruzie hebt gemaakt spelen ze ruzie. Als je kookt spelen ze keukentje, als je in de bus hebt gezeten spelen ze busje. Zo verwerken ze wat ze meemaken. Pas na het spel komt de taal.

Geldt dat voor ons volwassenen ook?

Ja, vaak wel.  Ga maar na: heb je een grote reis gemaakt, veel meegemaakt, honderden indrukken, kom je thuis en iemand vraagt: hoe was het. Stilte. Je zit zo vol dat je niet weet wat je moet vertellen of waar je moet beginnen.

Ook bij jou als volwassene moet een ervaring worden verwerkt. Wij spelen meestal niet meer, wij verwerken ervaringen anders. Wij verwerken door tijd, rust helpt, of juist afleiding. Soms door praten, maar ook dat pas na verloop van tijd. In ieder geval, ervaringen moeten indalen en worden verwerkt. Pas daarna komen ervaringen weer helder naar voren, kun je er taal aan geven en kun je er iets over vertellen.

Spel versterkt een verwerkingsproces. Daarom werkt BING voor het werken aan integriteit ook met integriteitsspellen. Daarmee worden vragen, twijfels, dilemma’s, of grijze gebieden spelenderwijs verwerkt. Wij maken het daarmee niet alleen makkelijker, maar vooral op zijn tijd ook wat leuker!

Bij werken aan integriteit hoeft de boog niet altijd strak gespannen te staan. Je kunt eraan werken door te spelen met de nodige competitie, met tablets met vragen, rond een bord met dobbelstenen, met valkuilen en beloningen, onderlinge strijd, maar ook samenwerking. Door de spelvorm gaan lastige onderwerpen, vragen en dilemma’s vanzelf leven. Eindelijk: vals spelen mag, maar niet ongestraft, je collega’s zullen je terugfluiten, of niet, het spel zal het leren.

Nieuwsgierig? Kijk op de site www.bureauintegriteit.nl/training-en-opleiding/integriteitsspellen.

Meer weten? Neem gerust contact op.

 

Geschreven door Hella van den Elshout
Adviseur & Trainer

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

Onafhankelijk onderzoeksbureau BING verwelkomt een nieuwe senior onderzoeker op het gebied van fraude en integriteit.

Verder lezen

Resultaten Monitor Integriteit & Veiligheid 2022

Belangrijkste resultaten, tot stand gekomen met I&O Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Verder lezen

Het goede voorbeeld

Het geeft te denken. Als onze overheid al niet het goede voorbeeld geeft, wie dan wel?

Verder lezen