Algemeen

‘Gezagsdragers’

Ik was laatst te gast bij een provinciebestuur, om iets over integriteit te vertellen. Welke spelregels gelden voor statenleden, waar ontstaan grijze gebieden en hoe voorkom je dat vroeg of laat discussie ontstaat over jouw handelen?

We constateerden met elkaar dat, sla de krant maar eens open, politici vaak in de knel komen vanwege ‘misdragingen in de vrije tijd’ – dat wil zeggen: de dingen die een politicus doet of laat, die niet direct verband houden met zijn werk als politicus, maar die wel de legitimiteit en de geloofwaardigheid van zijn optreden als politicus, raken. Wrang misschien, omdat ook ogenschijnlijk weinig opzienbarende privézaken soms wel erg onder een vergrootglas liggen. Ter tafel kwam de vraag: wat mag de burger van een lokaal politicus verwachten?

Het bleef even stil. “Wij zijn volksvertegenwoordigers, wij vormen een afspiegeling van het volk”. De buurman van deze spreker viel hem in de rede: “Als dat zo is, waar is dan die 40% mbo’ers in deze zaal?”. “En waar is dan die 1% criminelen?” vroeg ik. Gelach door de zaal.

Goed, misschien geen afspiegeling  van het volk, maar wel een representatie daarvan. Terug naar de vraag: wat mag de burger nu verwachten van een lokaal politicus?

“Dat wij de provincie controleren. Wij hebben een controlerende taak”. Interessant, dacht ik. “Jullie controleren de provincie, dat is duidelijk, maar jullie ZIJN toch ook de provincie?” vroeg ik. “Nou, uh, nee”, was het antwoord. “Wie is nu eigenlijk de baas in de provincie?” vroeg ik. “Ja, wij als statenleden natuurlijk.”

De politicus die wordt gesnapt terwijl zoonlief ter gelegenheid van zijn zestiende verjaardag in het ouderlijk huis een feestje geeft waar alcohol aan minderjarigen wordt geschonken, loopt dus kans daarover een journalist tekst en uitleg te moeten geven. En dan kun je er gerust vanuit gaan dat in het artikel wordt vermeld dat de overtreder statenlid is. Anders was het wellicht geen nieuws. Instemmend geknik in de zaal.

Oké, dus we representeren het volk en we zijn de provincie. Wat mag de burger dus van een lokaal politicus verwachten? “Dat hij eerlijk en betrouwbaar is en zelf geen regels aan zijn laars lapt”, zei een van de aanwezigen.

“Dat hij het goede voorbeeld geeft”, zei een ander.

Meer weten? Neem gerust contact op.

 

 

 

Geschreven door Peter Schokker
Partner

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Foto van Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Klok (horen) luiden, maar waar is de regeling?

Nieuwe regels rondom klokkenluiden Op 26 november 2019 is de nieuwe Europese richtlijn bescherming ...

Verder lezen
Foto van BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

BING verwelkomt nieuwe onderzoeker fraude en integriteit

Onafhankelijk onderzoeksbureau BING verwelkomt een nieuwe senior onderzoeker op het gebied van fraude en integriteit.

Verder lezen
Foto van Resultaten Monitor Integriteit & Veiligheid 2022

Resultaten Monitor Integriteit & Veiligheid 2022

Belangrijkste resultaten, tot stand gekomen met I&O Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Verder lezen