Nieuwsbericht

Nieuw integriteitsspel Justum: Digitaal in dialoog over integriteit

Wil jij met jouw organisatie ook online blijven werken aan integriteit? Behoefte om met elkaar het gesprek te blijven voeren over lastige dilemma’s? Lees hier meer over de nieuwste online werkvorm: het integriteitsspel Justum.

De adviseurs van BING zetten zich in voor het bevorderen en borgen van integriteit, ook in lastige tijden zoals deze. Waar eerst al onze trainingen en workshops fysiek plaatsvonden, bieden wij inmiddels ook online diverse diensten aan, waaronder Moreel Beraad en dilemmaworkshops. We zijn zeer verheugd van start gegaan met de nieuwste aanwinst op het gebied van serious-gaming; het online-integriteitsspel Justum. De eerste ervaringen met het spel zijn inmiddels opgedaan: onlangs trapte een groep provinciale-statenleden af met het nieuwe spel. Niet alleen ontstonden er goede gesprekken, ook de online spelvorm werd positief ontvangen.

speel-justum

Het laagdrempelige spel Justum wordt gespeeld in een aansprekende digitale omgeving. Spelers gaan aan de hand van lastige dilemma’s in gesprek over thema’s op het gebied van integriteit en omgangsvormen. Door de dialoog die ontstaat krijgen de spelers niet alleen meer inzicht in de beweegredenen van anderen, maar werken ze ook samen aan het versterken van hun integriteitsbewustzijn. Justum is ontwikkeld door serious-game ontwikkelaar Morals at Work, en in samenwerking met BING zijn diverse dilemmasets opgesteld voor verschillende doelgroepen, waaronder gemeenteambtenaren, provinciale statenleden, colleges van B&W en woningcorporaties.

De gebruiksvriendelijke digitale omgeving van Justum zorgt ervoor dat het spel niet alleen goed te faciliteren is, maar ook dat het zich erg goed leent voor grote groepen medewerkers.

  • Spelers gaan met elkaar in dialoog over integriteitsdilemma’s.
  • Spelers krijgen inzicht in elkaars standpunten en trainen hun integriteitsbewustzijn.
  • Medespelers waarderen elkaars antwoorden.
  • Het spel telt 25 dilemmakaarten en 5 verrassingskaarten.
  • Zowel open- als meerkeuzevragen.
  • Geschikt voor 4-7 spelers en voor meerdere groepen tegelijkertijd.
  • Wie de meeste punten heeft wint.
  • Ruimte voor evaluatie en inbrengen eigen casuïstiek.
  • Een maatwerkversie altijd mogelijk.
  • Speelduur circa 90 minuten.

Het spel wordt gespeeld in subgroepen van tussen de vier en zeven personen, onder begeleiding van een spelfacilitator. Bij grote aantallen deelnemers kan er dus in meerdere groepen tegelijk worden gespeeld. De spelers komen samen in de spelomgeving van Justum en communiceren via een communicatietool (zoals MS Teams). Ze krijgen uitdagende integriteitskwesties voorgeschoteld die voorkomen in de dagelijkse praktijk van hun werkveld en gaan met elkaar in dialoog over de antwoorden. In Justum zijn een aantal prikkelende spelelementen verwerkt: zo kunnen spelers elkaar punten geven voor antwoorden, waardoor zij worden gestimuleerd om samen de diepte in te gaan en het spel ook dynamisch en spannend blijft. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, is de winnaar van de sessie. Het spel is flexibel inzetbaar: een spelsessie duurt in de regel zo’n 90 minuten, maar ook langer of korter.

BING biedt Justum aan in twee varianten: als workshop (begeleid door een spelfacilitator van BING) of als afname (waarbij de organisatie het spel intern onbeperkt kan spelen). Het spel wordt begeleid door een spelfacilitator van BING, bijgestaan door spelfacilators uit de organisatie, die vooraf worden geworven en geïnstrueerd.

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van het integriteitsspel Justum? Of wil je meer weten over andere online integriteitsworkshops? Neem dan contact op met BING via info@bureauintegriteit.nl of bel naar 033-2474300. De adviseurs van BING geven je graag een kosteloze demonstratie.

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Leidraad Goed bestuur

Vijf concrete reflecties om integriteit & goed bestuur te verankeren in het DNA van de overheid. Lees hier meer over in dit artikel!

Verder lezen

BING zoekt een startende onderzoeker

BING is op zoek naar een ondernemende en enthousiaste startende onderzoeker/adviseur die oog heeft voor detail.

Verder lezen

Reactie BING op berichtgeving onderzoek D66

Bureau Integriteit reageert op de berichtgeving rond het onderzoek in opdracht van het Landelijk Bestuur van D66.

Verder lezen